Så vackra

                     Jag var ute en sväng på youtube, och fann dessa två videoklipp, som jag vill dela med mig av idag! Enjoyy....

                           


          


Må Allah bevara er, och jag hoppas att fast detta tråkiga inlägg gör att ni kikar in i fortsättningen...!

Niqabisten på Stan

Samtal ute i kollektivtrafiken

                          


I och med att jag inte har körkort än, så blir det att man får ta sig dit man ska, med hjälp av kollektivtrafiken. Vilka härliga människor man möter där ute!! Det mest fascinerande är ändå, och mest förvånad är jag faktiskt. Att folk känner igen mig och kommer fram o hälsar, eller sedan skickar ett meddelande på facebook eller så, om att dem sett mig.

En del av er har uttryckt att dem känner sig blyga, och velat komma fram och hälsa. Tveka inte. Jag bits inte:). Och anledningen til att jag använder ordvalet "förvånad" , är att jag inte har förstått att det är så många som läser bloggen, och som tycker att det "lilla jag" har att säga är bra. Och att många tycker att det som skrivs är intressant. Jag ser mig själv som väldigt "down to earth" och inte ett dugg märkvärdig.
Tvärtom som jag tidigare nämnde, vill ni komma fram och hälsa. Varsågoda!

Återigen, för att inte rinna ut i det friaste fria, vill ändå hålla mig till rubriken jag valt. Alltid om jag ser att det är en ledig plats ledig bredvid en person. Då frågar jag hen om jag får sätta mig bredvid. Alltid tittar dem och svarar ja. Jag frågar, jag vet att det är fritt fram för mig o sätta mig. Men jag gör det av den enkla anledningen att då ser dem att jag är en mäinniska med röst, och inte en hel hög med tyg, som har två kikhål ut mot den fria världen som satt sig, utan att visa ett tecken på "mäsnklighet". Jag är grov i min formulering, och driver lite om mig själv så ni förstår ironin...

En gång frågade jag en kvinna på bussen, om jag fick sätta mig bredvid henne. Då tittade hon på mig och svarade "Du ska inte behöva fråga, det är ett fritt land faktiskt!" Jag blev så chockad över hennes reaktion, min avsikt var att vara vänlig! Snabbt tog jag mig i kragen, ehm Niqaben. Och förklarade att jag vet det mycket väl, men mina avsikter var enbart att vara vänlig. Och förklarade sedan, "Hur kan jag vara säker på att du är detsamma mot mig??! Du kanske inte vill ha mig sittandes bredvid på bussen?"

Hädanefter har jag lärt mig att inte bry mig, vill jag sätta mig så gör jag det. Och hellre pratar om förseningar, bussstrul, vädret. Jag insåg att , varför ska jag be om att få sitt apå en LEDIG plats?? Bra naiv är man subhanallah....

Det var som att jag bad om ursäkt för att jag ser ut som jag gör, och det fick mig att tänka om. Jag ska inte be om ursäkt, vill folk säga nåt. Varmt välkommen, jag bemöter det alltid. Huruvida det är hatiska påhopp som man egentligen inte bör svara på, och springa iväg för sitt liv istället, till vänliga små glada meningar:)

Nu ska det rusas på ärenden, på en söndag jag vet.....Har en ledig dag sen är det full fart på cirkusrullen igen. Två veckor kvar på denna praktik, Så får man "normala" rutiner igen. Träningen har jag saknat mest faktiskt:)


Niqabisten på Stan

Pingla?


                        


Idag var jag ute och spökade loss med min mormor och diverse övriga familjemedlemmar. Riktigt roligt, och lite utöver det vanliga. Inget farligt eller aggressivt hände, tack och lov. Men vi fick oss en hel del goa skratt. Min mormor är svensk och ickemuslim, då kanske gjorde det lättare att hänga med i banorna...

Roligast var ändå när jag och min syster som bär slöja, var på väg till bussen. Vi gick förbi ett cafe i gallerian, och vid ett bord satt det tre alkoholpåverkade män i övre medelåldern. Det är egentligen irrelevant, men mest för den mentala bildens skull...

Dem ser mig komma och utbrister "Titta där kommer det en pingla fram"....Jag kunde inte hålla mig så jag vände mig mot dem och sa "Hej!". Jag var inte elak eller så utan menade och  det var ett vänligt hej.

Förvånande svarade dem "E allt bra med dig? " "Jo tack det är bara bra, vill hinna med bussen bara, så ni får sitta kvar där och njuta av varandras sällskap. Jag måste rusa vidare" Då skriker dem efter mig "Ha en braaa daaag!" Fnissande och stressad tackade jag, och önskade dem detsamma:)

Dem alkoholpåverkade, eller "fullisar" om man ska uttrycka det lite fult. Men dem är riktigt givmilda i sitt uttryckande, på gott och ont. Men mestadels är det faktiskt bara fina saker dem säger:) Tycker att denna bild nedanför är lite rolig....


                


Niqabisten på Stan

Förbud i Sverige & väst?

                            

As-salaam aleikum warahmatullahi wabarakatuh. Varför tycker du inte att niqab borde förbjudas i Sverige eller västvärlden? Skulle vara intressant att få höra dina åsikter kring detta. Jazakumullah kheyr.
Mahiya

=>
Wa aleiyki assalaam wa rahmatullah wa barakaatoh, dyrbara syster!
Jag vill inte att du tar illa upp eller så, att jag svarar på din fråga i ett alldeles eget inlägg. Jag tyckte att det var en bra fråga, som kanske många gått runt och tänkt på men inte riktigt vågat ställa den. Det är en fråga man fåt många gånger och som säkerligen berör fler.

För det första tycker jag att det är intressant att du ställer frågan i "du-form", jag är bara en individ som kan yttra mina åsikter. Men jag har inte mandat att bestämma om huruvida det ska förbudas eller inte. Jag hoppas innerligt att det aldrig går så långt. En av grundlagarna i Sverige är yttrandefrihet, och en annan lag som gäller är religionsfrihet. Varje individ i Sverige, alla vi 9,1 miljoner har vår fullaste rätt att leva efetr detta.

Jag är över analytisk av mig, och när jag läser ordet f-ö-r-b-u-d , tänker jag på att mina medmänniskor bör skyddas, att det skulle vara farligt eller liknande. Jag drar paralellen till att dte är exempelvis förbjudet att våldta, stjäla, misshandla etc enligt lagen. Och blir det ett stiftat förbud mot Niqab, så målar man ut ( ur min synvinkel) alla niqabbärande kvinnor som kriminella, farliga och som  våra med-medborgare bör bli skyddade ifrån. Det andra som jag kom att tänka på, blir det ett förbud finns det konsekvenser om det bryts mot förbudet. Ska vi få fängelse? Böter?

Det komiska i det hela, är att Sverige och västvärlden ofta mycket flitigt poängterar att dem kommit långt med människors rättigheter. På vilket sätt visar man det, genom att göra det motsatta??!! Jag går väldigt hårt emot denna debatt, för mig är det lika absurt som att jag ska förbjuda folk från att välja om en människa får eller inte färga håret, klä sig i byxor, eller välja vilket parti som du ska rösta på. Det är en grundläggande rättighet vi alla människor har.

Det som gör mig ledsen, är att varför ska man sätta förbud mot slöja och Niqab, när det aldrig aldrig pratas om "förbudet mot att bära halsband med kors på". Jag lovar, det stör mig inte att sitta bredvid någon som uttrycker sig kristet ( i form av klädsel) eller en jude . Det är deras fullaste rättighet, precis som jag har min.

Min rättighet är min, och detsamma gäller alla mina medmänniskor. Sen kan man alltid gå ett steg längre i diskussionen, man kan skriva sidor om detta, med en massa underrubriker. Kanske ska man göra det? Så att det blir en serie, alltså att man utgår från flera synvinklar, individnivå, samhällsnivå etc. Deffinitivt något att tänka på. Tror att det ska bli av, inom snar framtid.

Jag har till och med hamnat i diskussioner där folk har haft den åsikt som "Det är faktiskt min rätt som människa, att få se den person jag pratar med i ansiktet". Då tänker man....Nääee, det är det faktiskt inte! Men det kära lläsare är en annan fråga, som jag gärna diskuterar.

Några slutord, dyrbara läsare. Och nu riktar jag mina ord till dem som på ett eller annat sätt klär sig uttryckligt i form av religiös klädsel. Ex, slöja niqab etc. Låt er A-L-D-R-I-G , aldrig bli nedtryckta. Ni har all laglig rätt att få bära dem plagg ni har. Blir ni på ett eller annat sätt, diskriminerade i skola, arbetsliv , eller på annat sätt ute i er vardag. Anmäl, tveka aldrig! Jag vet att många fall läggs ner i brist på bevis och annat. Men har du gjort en anmälan hamnar det i statistiken, och ju fler som anmäler gör att statistiken höjs. På så sätt skapar man en medveten debatt som faktiskt råder. Allt detta händer, och inte fasiken i mig ska det bli ett förbud på slöja eller Niqab!

Jag har sagt det tidigare, och säger det igen. Vem är dem ute i lag-bestämmar-båset o bestämma vad jag ska ha på mig??? Väldigt sä'llan diskuteras det hur lite kläder en människa har på sig, och extremt ofta om hur mycket. Jag menar, det är inte ni som bär dem åt mig, det är jag som måste andas genom mitt skynke. Att andas klarar jag själv, och det behöver jag inte er hjälp. So, why bother yourself??

Jag var tvungen att begränsa mig lite i mutt skrivande, förmodligen spårade jag ur som vanligt. Jag har svårt att vara kortfattad och ha en röd tråd i mitt skrivande. Men tränar på det. Är det något du vill att jag ska utveckla Mahiya, eller någon annan läsare så säger ni till. Gör det mer än gärna!

Niqabisten på Stan


Grupptryck...

                        


Vad tänker ni på när ni hör ordet "grupptryck"? Det kan vara både i en porsitiv och negativ bemärkelse. Jag associerar grupptryck , nu i skrivande stund som negativt. Igår, skulle jag möta min bror och sedan skulle vi inåt stan för att möta min mormor på centralstationen.
Det var efter kl 20 på kvällen, och jag går förbi ett gäng ungdomar. Riktigt "små", dem var ca 14-16 år. Jag ser dem förnedra en tjej och skriker, samtidigt som en hel drös med människor ur samma gäng som stirrar på, hur en av deras egna kompisar blir nedtrampad och förolämpad som människa.

Nu kanske ni undrar vad jag som åskådare gjorde? Jag stod och tittade på dem, dem märkte att jag stirra, tog upp mobilen och vela fram och tillbaka i vad jag skulle göra. Dem slutade och gänget skildes åt. Jag hann med mitt tåg, och ångrade mig så in i den brutalaste skogen- att jag inte gick fram och sa nåt. Jag lovade mig själv att aldrig aldrig låta det upprepas, jag var mest rädd för att dem skulle hoppat på mig, jag var själv, och ingen sprej har jag. Bara ett par nycklar på band som eventuellt skulle kunna användas som försvar. Så egoistiskt och själviskt tänkt av mig. Vi människor borde tänka , och lämna goda spår efter oss vart vi än vart. Att folk minns en som sätter leenden på läpparna.....Det borde vi alla sträva efter.

Jag ångrar mig bittert, för vad skulle kunna hända om jag åkte på stryk? Hellre at åka på stryk , samtidigt som man visar solidaritet och står upp för det som är rätt, och på så sätt visar stöd till den som blir nedvärderad än att vara en stor feg mupp som bara kollade på. Aldrig aldrig mer, och jag som är emot all form av mobbning. Det är verkligen en av de mest avskyvärda handlingar en människa kan bli utsatt för. Jag mådde riktigt dåligt efter att jag satt mig på tunnelbanan, Jag var så upprörd att min bror först trodde att det var jag som åkte på stryk, Alhamdulilah att det inte så var fallet.

Ska jag vara ärlig, så tror jag bokstavligen att jag en vacker dag kommer åka på stryk. Det är sjukt att man nästan går runt och väntar på det. Jag vet att den dagen kommer, och jag ber till Allah att jag är kapabel till att försvara mig då.
Hursom, med eller utan stryk, jag har tagit ställning, aldrig mer ska jag vara en sämre medmänniska, det hade lika gärna kunnat vara jagsom åkt på stryk.....Och då hoppas jag innerligt att det finns en god själ därute som vågar gå emot grupptrycket.

Varför vågar vi inte vara starka och gå emot strömmen? Vad är vitsen med att alla människor är av samma kaliber , skrot och korn? Vad långtråkigt allt skulle vara. Vi måste våga tro på oss själva ,och uppfylla det vi innerst inne vill. Grupptryck, för mig är det så att den "dominante och starke" styr och bestämmer för hur den svage ska vara. Så himla dåligt!

Våga vara dig själv och tål aldrig, aldrig att någon trampar ner dig! En påminnelse till oss allihop. Jag var ju den som inte vågade gå fram och säga ifrån. Jag har tagit satällning, av omtänksamhet och kärlek till er medmänniskor så hoppas jag också att du gjort det....

Niqabisten på Stan

Dömer vi alldeles för snabbt?
                           


Hmm, få se nu. Hur funkar det i praktiken egentligen? Hur snabba är vi när vi drar en slutsats.....? 


                                   


Niqabisten på Stan

Svar på frågor & kommentarer

                       


Idag är det en dag då jag måste hinna ikapp med att svara på alla frågor, mail etc. Jag gillar det faktiskt, synd bara att det tagit så lång tid. Har verkligen vart bristfällig på den punkten. Jag kollade igenom en del frågor som jag inte hunnit svarat på från "frågestunden", och tänkt besvara dem och även en del mail. Ni som ställt en fråga och jag missat den, påminn mig då snälla, för då är det enbart en stor fet miss från min sida....

Salam syster ma allah belona dig for din blogg..du ar en fin forebild for alla systrar..jag som lange velat ha niqab men bara haft det da och da, har antligen bestamt mig..pa fredag insha allah ska jag ta pa den for alltid..ma allah ge oss beloning och sabr for vara provningar och starka varan iman
Stolt muslimah

 => Wa aleiyki assalaam wa rahmatullah, dyrbara syster! Må Allah belöna dig för dina fina uppmuntrande ord. Jag måste säga att jag inte förtjänar dina fina ord, Subhanallah jag är ingen.
Ma shaa'Allah! Må allah stärka dig i ditt beslut, och låta dig aldrig känna tvivel, må Allah skydda dig från allt ont, och med Allahs tillåtelse kan du skapa kontakter med människor som genom ditt fina beteende förlorar en och en annan fördom, amiin! Du får gärna berätta och dela med dig hur allt gått:)
Ömskar dig allt gott, dyrbara syster, Må Allah ge dig det bästa i detta liv och nästa!


Elhamdulilah,jag blev så glad när jag fick reda på att du skulle komma! Jag hoppas vi får se dig flera gånger! Må Allah belöna dig för Allt! <3
Anonym

 => Dyrbara syster, nu menar du mitt "Malmö-besök", förmodar jag? Tro mig, jag var nog mer än glad över mitt besök där. Evigt tacksam för vad den helgen berikade mitt liv med. Riktigt roligt att få ett ansikte och träffa er systrar in real life. Och jag ber innerligt till Allah att det blir fler gånger. Det skulle få vara en ära för mig att få komma dit fler gånger. Amiin, amiin och dig!


Nu dyrbara läsare, jag komemr dela upp detta inlägg till två eller fler. Det var frågor som krävde längre svar. För att inte ni ska bli uttråkade kommer jag svara på dem alldeles strax. Svaren är bevsarade, men kommer att posta upp dem om några inlägg:)


Niqabisten på Stan


Rullen rullar...

                           

Jahapp, jag måste nog på allvar ta och kolla om det går att åka runt på hjul i sin vardag. I mitt tidigare inläg sa jag att en av mina närmsta väner gift sig, så dessa två dagar har man vart upp´tagen på det hållet. Må Allah välsigna och bevara deras äktenskap. Jag kom att tänka på en koranvers nu i skrivandets stund. Så vacker och helt enkelt underbar!!!! 

[ "Och till Hans under hör att Han har skapat hustrur åt er av er egen art, så att ni kan finna ro hos dem, och Han har låtit kärlek och ömhet uppstå mellan er. I detta ligger helt visst budskap till människor som tänker." ]  Kapitel 30, vers 21. 

                                           

                                                                                       Så himla snygg bild!!


Ma shaa'allah, vet inte vart jag ska börja. Uttrycket "kaka söker maka" stämmer , och att man kompletterar varandra stämmer också. Jag önskar alla mina ogifta systrar där ute, att dem hittar och slutligen gifter sig med den man som deras hjärta vill ha, och att dem lever ett livslångt äktenskap tillsammans.

Jag har sett att det är en del frågor och kommentarer jag inte hunnit besvara, och även mail...Jag lovar att ta itu med det, inn shaa Allah. Trodde att jag gjort det. Återigen, inser jag att man inte kan vara överallt alltid. Nu ska det rusas ut på ärenden, måste passa på dem dagar jag inte har praktik, imorgon däremot har jag det. Hela dagen, på en söndag! Bara o bita ihop, det är inte så¨långt kvar, Alhamdulillah.

Jo just det, min kompis släktingar en del av dem är bosatta i Belgien. När dem såg att jag bar Niqab, så frågade dem om jag gick i skolan etc. När jag sa att det är fullt möjligt här att studera och till och med jobba med Niqaben, blev dem  förvånade. Jag kan inte annat än hålla med, man har ju på ett eller annat sätt följt debatten om slöjan och framförallt ansiktsslöjan i Belgien, Holland och Frankrike. Att kvinnor blir fängslade, arresterade för att ha detta på sig????!!!!! Det är beyond alla mina tankebanor, jag kan inte förstå hur detta är möjligt.

Det finns så mycket man kan säga angående detta, jag ska gräva fram lite artiklar och diskutera dem har jag tänkt, på så sätt hänger vi nog alla med bättre.

Nu ska det spökas på stan, må Allah välsigna er dag! Vi får se om det händer något utöver det vanliga....

Niqabisten på Stan