Svar på frågor & kommentarer (forts.)                      
Kul med frågestund! Jag brukar alltid ha en massa funderingar men nu helt plötsligt kommer jag inte på vad det är jag brukar undra över. :/
Men vad jag har förstått så är din mamma svensk? Är hon också muslim?Hur klär du dig när du ska ut och jogga? (har för mig att du brukar springa i skogen??) Har du på dig niqaben då?
Anonym

=>
Roligt att du tycker det, anledningen till att jag har frågestund är för att ni ska kunna få ställa era funderingar, som jag ofta säger är dialog , och desutom tvåsidig dialog - att det bidrar til ökad föraståelse och (förhoppningsvis) bryts några fördomar ner på vägen. Jag måste bara säga att jag är långt ifrån privat i mina texter så det inte blir några missförstånd bara :)
Ja, min mamma är svensk och hon är även en konvertit, må Allah bevara henne! Ja, jag är väldigt aktiv ute, det som jag brukar ha på mig då är bekväma skor, en vid abaya, och bekväma byxor under. Ja jag brukar ha niqaben på, om det är folk som kan se. Annars åker den upp:) Fåglarna skvallrar nog inte vidare om hur jag ser ut...
Glöm inte vattenflaskan!


hejsan, tråkigt att du har så mycket att du inte hinner med bloggen men vi väntar tålmodigt. det verkar som du har många vänner som valt att bära niqab så jag efterlyser temainlägg där de (och du, såklart) motiverar valet.
Johan

=> Hej Johan! Ja jag är den som är mest ledsam, jag är min största kritiker tyvärr. Men man inser att man är en människa, med begränsningar. Jag gör så gott jag kan, det är bara roligt och positivt att det finns läsare som tycker att det är intressant. Jag försöker sätndigt utvecklas, så om ni har tips och önskemål. Hit med dem vettja!

Ja, ditt önskemål har jag haft som mitt eget förslag, och jag ska ta tag i saken, och efterlysa. Be mina vänner som bär Niqab att skriva (självklart är dem anonyma om dem vill). Tror att det kan vara nyttigt för alla. Så härmed efetrlyser jag Niqabister som kan skicka ett mail till mig, med ett "Alias" alltså att ni kallar er för något, alltså en avsändare som ni vill kalla er. Jag har full förståelse över att ni vill vara anonyma. Men era tankar och era egna ord, kan ingen ta ifrån er:) Skulle verkligen tycka att det var kul och intressant för alla parter!
Johan, jag kan prata för mig själv. Jag ser fram emot denna serie, det ska bli en alldeles egen kategori. Och kommer upp så småningom , så fort jag fått in lite mail. Så håll utkik!

As salaamu alaikum wa rahmatullahi wa barakatu. Jag är en ganska ny läsare av din blogg och kan inte låta bli att bli lite förundrad över hur det går ihop med en muslimsk kvinna hayaa att vara så personlig i en blogg? Dina bilder är ju också väldigt "avslöjande" med öppen niqab och Mashallah vackra ögon. Hur ser du själv på det?
/SysterYster

=> Wa aleiyki assalaam wa rahmatullah wa barakaatoh, dyrbara syster! Varmt välkommen till bloggen:) 
Nu till din kommentar, först och främst blir jag lite ledsen över att jag måste försvara mig. Det känns som om du dömt mig lite för snabbt. Jag har berättat det tidigare, men finnger inget fel i att berätta det igen. Jag är verkligen inte privat i bloggen. Dem som vet vem jag är och känner mig kan intyga det. Eller nej, Allah subhanah fixar det bättre än någon annan. För det andra, så förstår jag inte hur en kvinnas Hayaa (blygsamhet) kan kopplas till att hon står upp för sig själv, och pratar om missförstånd, fördomar etc. Det är exakt dessa samtal jag har ute när jag möter människor, på skolan, ute i kollektivtrafiken. Det är varje muslims plikt att föregå med gott beteende, och det gör jag genom att vara vänlig och visa genom mitt beteende att man som muslimsk kvinna är icke intelligensbefriad, hon är inte förtryckt, hon har ett värde etc. etc. etc. 
Att en kvinna sätter ord på sina tankar, och jag håller mig till ett vårdat språk. Hur kan det anses vara brist på Haya?

Och att du anser att mina bilder är avslöjande, ursäkta min dyrbara syster. Blir riktigt sårad och ledsen. Förlåt mig för min uppriktighet och rättframhet. Avslöjande? Jag täcker allt förutom ögonen. Jag täcker inte ögonen eftersom jag ser dåligt på långt håll. Och jag visar aldrig ögonen om jag är sminkad. Så för mig vore det ett hyckleri, om jag täcker ögonen på bilder jag lägger upp på bloggen, och jag visar dem när jag är ute och utför mina ärenden. Ser inte folk mig då? En snubbe kan sitta framför mig på bussen, o stirra järnet. Vad gör det för skillnad? 
Och så kan jag passa på att besvara  på frågan varför jag har bilder på bloggen, är för att visa då jag gör saker som många kanske har fördomar kring. Att jag kan jobba, att jag kan åka buss, att jag kan handla. Dem avsikterna har jag med mina bilder. 

Subhanallah, wallahi blir så ledsen att vi systrar inte har högre tankar om varandra. Varför ska vi kritisera varandra, varför tror vi inte det bästa om varann???? Och varför i alla dagar-veckans-namn ska vi behöva förklara för andra när Allah är den ende som dömer oss rättvist???!!! Alhamdulillah vår Skapare gör det jobbet och klarar det galant utan vår hjälp. 

Jag måste be om det djupaste om ursäkt om jag sårat dig, i mitt svar. Du får jättegärna svara på kommentaren om du vill. Det jag kan säga är att jag vet att alla inte kommer komma överens. Vi har olika syner på saker och ting. Jag ska inte behöva förklara vad jag håller på med, jag fruktar Allah och jag står för vartenda ord jag skriver på bloggen. Jag kanske ångrar mig för vissa saker, men det är till Allah jag ber om förlåtelse, inte till er läsare. 

Sist och slutligen, kan jag inte förstå hur det anses vara "haya-igt" att hacka på en annan systers haya. Bryter man inte mot sin egen "haya-gräns" då? 

Min blogg är till för dem som uppskattar den. Som vill se hur en livs levande niqabists vardag ser ut. Vad hon får gå igenom, tro mig ni där ute. Det finns fler sidor än att bara glida omkring mellan spisen och diskbänken. Oj just det, glömde tvättstugan också.... Och självklart möter jag alltid en diskussion, frågor och liknande. Det är för att jag vill vara tillmötesgående. Kanske det skett ett missförstånd? 

Om jag skrivit något som framkallat upprörda känslor så ber jag om ursäkt, och det djupaste förlåt från alla hjärtkammare öppna. Förlåt, men det är här jag står. Vill samtidigt inte be om ursäkt för dem åsikter och tankar jag besitter, för dem står jag för. Utan jag ber endast om ursäkt om jag sårat någon. 

Fler svar på frågot kommer upp inom kort! 

Niqabisten på Stan
 


Hur kan jag stärka min tro?

                         Låter spännande :D . Har du tips på hur man kan öka sin imaan?:
Salam aleykom (:


=>
Jag vet inte om det finns några konkreta saker eller handlingar man ska göra. Utan all fórm av dyrkan till Allah är ett sätt att öka sin Imaan. Recitera koranen, be frivilliga böner, utmana dig själv att utvecklas. Vet du att du kanske är indre bra på en punkt, tävla mot dig själv och få din önskan att igenom. Hittade för övrigt en bra föreläsning, som jag ska försöka ladda ner. Har inte hittat ett program som nedladdar så långa ljudfiler. Hade vart toppen o ha i hörlurarna när man är på språng:)            


Jag ska lyssna på denna igen:) Aldrig kan man vara fullärd. Hoppas att denna video kanske hjälper dig att besvara din fråga, lite iallafall Innsha'Allah  !
För övrigt önskar jag dig allt gott, och må Allah välsigna dig med allt du önskar

Niqabisten på Stan

Unga Muslimska Förebilder                        


Nu är det äntligen här! Ett förbund som främjar ungdomar, och som aktivt kommer att utföra ett eftertraktat arbete. För att det ska bli möjligt behöver dem medlemmar. Jag är redan registrerad, och  även hela min familj. Jag tycker du gör detsamma, Denna organisation kommer att vara aktiv i många städer i Sverige, så det spelar ingen roll i vilken stad du bor i. In och registrera er! Det är gratis att registrera er, för er som undrar.

Ni kanske undrar vad förbundet arbeter för? Here it comes! 

"Unga Muslimska Förebilder, UMF är ett nytt förbund vars mål är att presentera den rätta bilden av islam till såväl muslimer som icke muslimer.

Genom våra projekt och aktiviteter vill vi medverka till ett bättre samhälle runt omkring oss där brottslighet, alkohol och drogmissbruk, mobbning och islamofobi motverkas.

Syftet är även att underlätta för ungdomar att organisera sig själva och vara aktiva samt att få möjlighet till en meningsfull och lärorik fritid.

UMFs styrelse består av personer som har lång erfarenhet och gedigen kunskap om föreningsliv och erbete med ungdomar. Vi har bland annat varit initiativtagare och organisatörer av Napoleon-projektet som välkänd runt om i Sverige.

Vi hoppas att många av er väljer att bli medlemmar i UMF. Det kostar ingenting med hjälper oss att kunna få bidrag för att geomföra nya projekt och arrangera nya aktiviteter som är till godo för alla!”

                          


Det finns även en grupp på Facebook som du kan klicka in dig på, och personligen kan komma i kontakt med dem ansvariga. Jag bifogar in länken. Gruppen heter Unga Muslimska Förebilder , UMF.

http://www.facebook.com/groups/131726240288321/137031749757770/?notif_t=group_activity


Här kan ni registrera er: http://umfs.weebly.com/ 

Tveka inte!

Niqabisten på Stan

Fredag!

                        Idag är det Fredag, Det finns många Sunnah man kan göra (handlingar som Profeten Muhammed saw gjorde).

"Det finns en tidpunkt/ett tillfälle under Fredagar, där ingen åkallan [dua] sänds tillbaka [utan att

accepteras] och Allah

ger det man frågar efter. "

En annan återberättelse "och att man samtidigt ber två raka'ah i samband med denna dua [då accepteras

den]"
Källa: Muslim


 Det är även sunnah att läsa surat al kahf på fredagar, kapitel 18 i Quran. 

Abu Saeed al-Khudri återberättade att Profeten (frid och välsignelser vare över honom) sade: “Den som reciterar

 Soorat al-Kahf fredagen, han kommer att belysas med ljus mellan de två fredagarna.”

 Rapporterad av al-Haakim;  classed som saheeh av al-Albaani i Saheeh al-Targheeb, 836

            

Må Allah välsigna er Fredag, jag ska rusa på lite ärenden jag inte kommer hinna med annars. Vill ha hjul under fötterna...:)

Niqabisten på Stan

Håll i Niqaben! Del 3

                         


Då var det dags för del 3 i denna Serie. En bildserie som visar att man kan vara en aktiv Niqabist, det som smärtar mig och som kanske är lite synd är att det inte tagits bilder på sådana kvinnor i Sverige. Jag låter er få bilda en egen uppfattning , jag kan bli så otroligt långrandig . Mer rättvist är att bara visa er bilderna, så får ni dra egna slutsatser.

                        

                                                              Läkare 

                         

                        

                                                  Ännu fler läkare.....

                         

                        
 
                                                           Tentaskrivning

                

                                      Skolklass. Hur kan läraren se skillnaden på dem?! :P 
           Underbar bild, tänk att alla dem är accepterade/blir dömda för den kunskap dem besitter? Eller?

                          

                                                      Skräddare

             

                                 Vallokal, jag misstänker att det är i Egypten eller i Yemen.


                     

                                                       Ute i kollektivtrafiken


Det finns en sida på Facebook som jag länkar til. En del foton är därifrån, och det är inte min stil att låna något och inte nämna vart jag tagit det (om jag gjort det). Klicka in er på den sidan, där finns det fler bilder och annat kul!

              http://www.facebook.com/pages/JA-Till-Niqab-i-Sverige/150864531694928

Kommentera jättegärna!

Någon fotograf som vill ta sådana foton på oss Niqabister i Sverige?:P

Niqabisten på Stan

Full rulle!                         


Jag lever och står på benen, Alhamdulillah . Det är full rulle och dagarna bara rusar iväg. Och jag är lagomt kass i mitt uppdaterande. Jag tror på fullaste allvar att dialog och kommunikation är en lösning på det mesta. Det har jag märkt efter att man samtalat ett tag med människor. På min praktik, i början var ungdomarna på sin vakt och kanske inte vågade prata med mig. Och även någon bland personalen har uttryckt att man inte ska låta fördomarna styra. Jag blir inte ledsen när folk säger så, tvärtom blir bara glad att di vill säga det. Bara det i sig ger ett annat förtroende i dialogen.
Jag och en kollega som kommer riktigt bra överens, vi är båda två köksmuppar (förlåt:P) haha! Hon lagade Afghansk mat, som var såååå gott!! Älskar vegetariska maträtter som smakar mycket. Tänk vad kryddor kan göra? Samtidigt bakade jag morotskaka, men jag testade en ny grej, jag hade smet i muffinsformar. Det var en cool grej! Det ska jag forsättningsvis göra. Riktigt snyggt blev det!


                        

Det var en gryta med spenat (höger) , och en annan tomatsås med okra (bamia) och yoghurt till detta. Det var så gott att jag skämdes efter. För det finns dem som inte får mat alls. Recepten ska jag ta och innsha'Allah dela med mig av:)

                        

Morotskaka i muffinsformar. Receptet på morotskakan finner ni under kategorin "Recept". Det som var annorlunda denna gången var att jag hade i muskotnöt. O M G vad gott det blev! Och i Frostingen hade jag i citronsaft och rivet skal av en citron. Det gjorde att det söta ifrån florsockret inte var så påtagligt. Yummy!! Viktigt info!

Ni kanske minns att jag berättat att jag brukar träffa ungdomar och föreläsa om olika ämnen. Det kan vara både om Islam eller hur det är att leva som en muslimsk kvinna i Sverige. Eller om hur livet som Niqabbärande kvinna ser ut, i Sverige.
Nu , ni som bor i sydsverige. Jag kommer att föreläsa i Malmö, i slutet av denna månad (en torsdag eftermiddag). Ni som vill ha mer Info angående detta får jätte gärna adda mig på facebook. Jag heter "Niqabisten på Stan" där också.  Det kommer mer info angående detta. Ämnet är än så länge hemligt, haha! Hoppas att vi ses där, ta med en kompis så blir det extra roligt!

Nu ska det rullas vidare, kanske ska man ta vara på det fina vädret? Vilken färg jag är idag? Svart ... =) 

Må allah välsigna er med allt ni önskar! Och tack så jätte mycket för er feedback, och kommentarer!
Niqabisten på Stan


Dagens hadith


                        


Även denna långa dag överlevde jag. All tacksamhet går till Skaparen som lät mig vakna med livet i behåll. Även idag hade man praktik, det gick jättebra. Jag och kollega, hon och jag var iväg och handlade. På hemvägen konstaterade hon att "Men Niqabisten, att folk stirrar när du går!!" "Att folk inte skäms!" Jag blev faktiskt rörd, för jag personligen hade inte lagt märke till det. Jag menar det var inget utöver det vanliga. Alltså inget "extremt" hände. Jag tror att man kommer till en gräns att det normaliseras.

Jag pratade faktiskt med ennyfunnen vän häromdagen, må Alla bevara henne. Vi pratade om att folk stirrar på Niqabister just för att det kanske anses vara ovanligt. Det gjorde man också i börja när alla "blattar" kom till Sverige, men idag reagerar ingen direkt. Kanske behöver niqabisterna synas lite mer. Jag menar att man faktiskt vågar ta plats, visar framfötterna lite. Ut och handla, hämta barnen på skolan/förskolan. Köra bil, åka kommunalt, studera och jobba.

Vi får se om ett antal år, må Allah skydda oss från att det blir som i Frankrike. Vågar inte tänka så långt. Nu orkar jag in te diskutera mer, det får bli imorgon. Det har vart en lång dag.  Jag postar upp en bild med en Hadith på. Så vacker den va! 


                       


Niqabisten på Stan

Håll i Niqaben! Del 2                         


Nätet är en bra märklig plats. Man kan hitta allt möjligt. Jag letade efter bilder på niqabbärnde kvinnor "ute i praktiken" . Med det menar jag att dem lever ett vanligt liv utanför sina hem. Och hur kan jag bevisade att det faktiskt är så, om jag inte har bevis för det? Jo genom att visa bilder! So here it comes!                         

                          

                         

                          

                          


Den sista bilden var så himla bra, fin och klockren! När jag hittade den, föll det några tårar. Jag läste artikeln denna bild fanns i, och det var en kvinna i Norge som åkte runt och pratade om Niqab på olika offentliga sektorer. Nice!!! Jag hade en kompis över här igår, må Allah bevara henne. Hon sa att hon om några år ser mig som Frankrikes Hind Ahmas eller Kenza Drider. Jag har aldrig haft så höga tankar om mig själv, min dröm är inte att bli känd. Hon ser nog en potential hos mig som jag måste upptäcka haha!


Riktigt härliga bilder! Har fler men sparar dem, till "håll er i Niqaben, del 3":P .

Niqabisten på Stan

Ps. Kanske det dyker upp bilder på mig i "sådana" sammanhang. Elelr bildbevis som jag uttrycker det....

Konstig debatt?

                           


Det skrivs en hel del artiklar, dagligen i alla olika former av tidningar. Om alla möjliga ämnen. Jag förstår inte hur det kan skrivas så mycket om detta omtalade tygstycke. Det som är mest orrätvist i det hela är att artiklarna skrivs av dem som inte har en aning om hur det är att bära den. Dessa "expertutlåtanden" är befängda och icke trovärdiga. Hur kan man vara expert om man inte bär den själv? Eller tidigare burit den etc??

Alla argument som står uppradade i artiklarna , det stämmer inte i praktiken. Kommunikationssvårigheter? Tvång? Förtyckt och underordnad männen? Ett annat argument som absolut inte stämmer med hur det verkligen ser ut i praktiken är att det inte skulle gå att arbeta med Niqaben på....Jag känner flera stycken, och som dessutom arbetar i olika branscher. (Stavade jag rätt?)

Jag kommer starta en ny kategori på bloggen som heter "Niqabister i det verkliga livet". Där andra niqabister mailar in sin historia till mig. Det finns dem som ligger långt fram i utvecklingen. Det är vi som ligger efter. Ni som känner någon som antingen studerar, jobbar, eller är aktiv på annat sätt i samhället så maila in era ord på niqabisten@hotmail.com . Nu får det vara slut på att andra ska skriva om hur vi har det. Det kan vi göra många gånger bättre själva!

I och med att media har avsikter med det som skrivs, tycker jag att det är fruktansvärt hemskt, det som hänt i Frankrike. I och med att det är förbjudet oc man får betala böter om man vistas på allmän plats. Jag kan dra paralellen att det skapas en bild av att Niqabister är dem moderna brottslingarna. Det är helt absurt! Om detta sker och det går så långt i Sverige, jag kan inte förstå att det är sådan debatt för hur mycket kläder man har på sig. Aldrig hur lite. Jag anser att det är människans fulla rätt att få välja vad hen vill sätta på sig, så länge det inte är sexuellt stötande till exempel. Med det menar jag att det kanse inte är så lämpligt om en kollega till mig glider in på kontoret i en genomskinlig tröja och glömt behån hemma....

Som sagt , mail eller skriv i kommentarerna. Jag kan mycket väl ha skrivit detta konstigt, och formulerat mig vilseledande. Då är det fritt fram att säga till. 


                               


Niqabisten på Stan

Medeltiden?

                        


Denna bild jag postar upp nu, är ett klockrent exempel!! Tycker att den är väldigt humoristisk , jag och min humor. Eller stora bristen på det kanske:)                            


Kommentera gärna!

Niqabisten på Stan

Skapa broar ....
                           


Att skapa broar, vad är det egentligen? Jag tänker på två astånd, att man sammanlänkar dessa två. Det är som handen och axeln. Vi kan inte ha fingrarna om inte armbågen är emellan axeln och handleden. Just i detta fall är armbågen en viktig faktor. Exakt detsamma tänker jag på broar när det gäller olikheter....Hittade en härlig bild som ni ska få se:)

                                       


Så synd om det är på detta viset i verkligheten! Jag vill aldrig hamna där, aldrig. Må Allah skydda mig från det, Amiin!
Nu somnar jag vid datorn känns det som. Lång dag på praktiken, och helt kaputt! Önskar er en underbar helg!

Niqabisten

Rullar på...


                          

Allt rullar på, och vårvädret är på gång. Riktigt härligt. Har och är på praktiken. Även där rullar det på. Hjälp, nu ser det ut som att jag saka skriva dagbok över vad som hänt. Det har inte hänt något än, nu när jag åker väldigt mycket kommunalt, och även ibland kan det vara sent. Alhamdulillah inget "utöver" det vanliga.

Jag hittade en lucka och tittad epå en dokumentär. RIKTIGT bra var den!! Det handlar om en förort i Sverige , nämligen Rosengård. Jag vill och komemr inte gå in närmare på det. Jag vet hur det är att leva i en förort. allt som skrivs och nämns i media är så himla uppblåst och överdrivet. Det jag tyckte opm i dokumentären var hur allting var framlagt. Det var "rosengårds- egna- röster" . Alltså ungdomar som bodde i Rosengård. Vem om någon som kan berätta hur det är att leva i Rosengård, om inte dem som bor där själva?

Jag kunde dra paralellen till min ansiktsslöja. Det är så himla orättvist att fråga en "expert" som inte ens bär Niqab själv. För mig är det lika "dumt och ologiskt" att fråga en person om hjälp i Matematik, som inte kan matte....
Kanske kan man en vacker dag göra en sådan dokumentär, utan värderingar, utan något "spel" för gallerierna. Bara visa hur verkligheten ser ut. Vi får nog vänta ett tag till, hur lång tid har det inte tagit för Rosengård? Det kämpas på fortfarande, och samma gäller det här, skratt!

Kanske kan man spela in sin egen dokumentär?

Vill ni kolla in dokumentären, länkar den på en gång här nere:

http://svtplay.se/v/2724398/dokumentarfilm/hjartat_av_rosengard 

Denna dokumentär heter "Hjärtat av Rosengård" , Om jag gör en kanske den då heter "Niqab i mitt hjärta"....Vi får se... 

Nu måste det rusas vidare. Fredaag!!! Yess, Alhamdulillah. Så skönt och ledigt med helg. Kan man försöka (åtminstonde) att ta det lugnt. Glöm inte att läsa surah al-kahf!

Niqabisten på Stan