Hur snabbt dömer du?

 
 
En tanke har slagit mig dem senaste dagarna. Samma tanke många gånger. "Hur är vi mot våra syskon? Är vi snabba i vårt dömande? Nedlåtande i vårt sätt att tilltala, se på henne?"
 
Vid Allah, om ni visste vad för prövningar vissa av våra systrar genomgår, visste ni det skulle ni bli förvånade och förhoppningsvis skämmas.
 
Har du aldrig tänkt på att det finns systrar som på ett eller annat sätt blir utsatt för olika former av tvång? Hot?  Hon kanske vill stärka sig i sin religion, men finner inget stöd av familjen. Dem syskon hon har [oss], som hon har sin FULLA rätt till att få stöd ifrån, dem är dömande.
 
Även finns det många, många ytterligare prövningar dem genomgår. Döm inte för snabbt, den syster du minst anar kan kämpa tappert i sin tystnad och ensamhet, och väntar på att få stöd av sin syster. Tryck inte ner någon genom att döma för snabbt, tvärtom lyft upp henne och visa din kärlek.
 
Älska henne, uppmuntra henne och stötta henne i sin kamp. Även den tappre behöver en klapp på axeln och puss på kinden under den hårda kampen.
 
Skenet kan bedra, ge systern en chans att få visa sitt "djupare" jag, och inte alltid det yttersta.  
 
Slutligen, DU själv  skulle bli otroligt ledsen om någon dömde dig förhastat - även så gör du själv det gentemot någon annan. Direkt eller indirekt.
 
Må Allah underlätta för våra syskon därute, Allahomma amiin!
 
 
 
Niqabisten på Stan

Upptäck Islam!

 
 
 
UPPTÄCK ISLAM! Var med och sprid Profeten Muhammads budskap (må Allahs frid och välsignelse vara över honom). Missa inte chansen att vara en del av det nobla projektet "Upptäck islam", där böcker om islam och Profeten Muhammads biografi ska delas ut till ickemuslimer runtom i Sverige!
 
Detta projekt är ett svar på den film som släpptes i dagarna, och som var ett försök att smutskasta Profeten och islam.
 
Försvara vår älskade Profet och bidra nu! För endast 2,50 kronor kan du trycka en bok som sedan delas ut till ickemuslimer för att visa den sanna bilden av Profeten Muhammad och islam.
 
Målet är att trycka 200,000 exemplar! Vinn en massa belöning och bidra genom att besöka: http://www.justgiving.com/onereasonsweden
 
Eller gör din insättning på följande plusgirokonto: Sveriges Förenade Muslimer Plusgironummer: 635018-5
 
Detta är ett samarbete mellan:
 
 
 
 
Vill ni ha mer information angående detta, så kan ni adda mig på facebook "Niqabisten på Stan" heter jag där också, så hänvisar jag er vidare inn sha'Allah:)
 
Må Allah belöna er flerfaldigt!
 
Niqabisten på Stan

JA! Till Niqab i Sverige

 
 
 
 
 
 
Gilla denna sida på facebook "JA! Till niqab i Sverige!" . Jag personligen tycker att administratörerna gör ett toppenjobb. På denna sida finner ni intressanta bilder, reportage och även videoklipp. Me love it!
 
Niqabisten på Stan

I frihetens namn?

 
 
Detta omtalade klipp, det var en helt vanlig passerande medborgare som filmade detta. Antagligen med sin mobiltelefon, precis i händelsens ögonblilck. Detta klipp dokumenterar då den franska medborgaren Hind Ahmas blir arresterad av polisen.
Processen drogs ut, det har vart en nyhet världen över och en het debatt har ägt rum, och har även stannat kvar. Hon fick 2 års fängelse. Helt ofattbart sjukt!
 
 
                           
 
Diskutera gärna i kommentarsfältet. Posta en kommentar av era intryck, tankar, något ni reflekterar över. Ös på bara!
 
Niqabisten på Stan

Vilket väljer du?

 
 
Jag kan inte låta bli att diskutera detta. Ni kanske har läst i olika medier om mannen vid namn "spårmannen"? Detta ägde rum i Stockholm , en man som var lite berusad, snubblade nedanför perrongen, och hamnade alltså på spåret! Då kommer det en man fram till honom, nere på spåret alltså. Men vad bra att någon kom fram och hjälpte till kan vi tycka. Men det var inte det han gjorde! Han tömde fickorna på och lämnade sedan kvar honom på spåret. Det har vart ett sjuhelsikes mediadrev, grupper och bilder på facebook spreds i hopp om att ta fast gärningsmannen. Detta uppmärksammades även på Efterlyst. Vad hände med mannen som låg på spåret? Han överlevde, och fått minst ett ben amputerat. Jag vet inte om det var någon som hjälpte upp honom i sista sekund.
 
Ni kanske tänker "Han var full och får därmed skylla sig själv!" Så kan man tycka, men vänder vi på problemet , tänk om det var någon som lider av någon sjukdom och kollapsade? Krampar och ramlade nerför? Eller rentav halkat? Det behöver inte endast vara nedanför spåret man behöver hjälp som utsatt. Det finns otaligt fler situationer, då människan är utsatt.
 
Hur skulle vi reagera om vi bevittnade en sådan situation? Jag minns tydligt en händelse, det var förra sommaren. Jag och en mycket nära vän var ute och promenerade ute i förorten. Det finns ett otroligt fint grönområde, sedan styrde vi resan in mot bostadsområdet. Vi går och framför ser vi oss två grupper från två olika nationaliteter. Man såg tydligt att något skulle "göras upp". Av det lilla vi uppfattade så var det en kille i ena gruppen ihop med en tjej i andra laget- och hennes manliga släktingar + kompisar var emot detta. Supervanligt egentligen. Tragiskt och sant.
 
Jag och kompisen ser att det är något som inte stämmer, stämningen hetsar upp sig och rätt som det är har fler än en hoppat på killen dem var arga på. Han hamnade på marken på mindre än 2 sekunder. Slog, sparkade och bankade gjorde dem. Jag vet inte hur men nästa gång jag blinkade befann jag mig i ringen och skrek och knuffade undan dessa galningar [tycker jag]. Jag gjorde inte mycket, skrek mest om hur fel det dem gjorde. Antagligen blev dem rädda - lika snabbt som detta hände försvann dem. På marken låg killen , sprucken läpp, ögonbrynet behövdes sy och sparkar, skrapsår på rygg , revben, man kunde redan se blåmärkena som skulle bildas etc. Och en hel hög med gråtande tjejer. Killens tjej och hennes kompisar som skulle visa support. En dramatisk situation med massa kaos helt enkelt!
 
Efteråt, bara någon enstaka sekund senare blev jag otroligt rädd. Jag hade inte tänkt så mycket, min impuls styrde. Ofta, wallahi många gånger tänker jag. Kommer det vara någon som visar solidaritet gentemot mig om jag blir utsatt för något? Visserligen är jag över medellängden och ja ganska stark - men ändå. Jag förväntar inte att en riddare galloperar fram på en vit häst och räddar mig, men åtminstone någon som reagerar. Jag gjorde inte mycket under den situation jag var med om, men jag visade ändå att det var fel. Killen tackade mig, och sa att det förmodligen räddade hans liv.
Allah vet bäst hur det kunde slutat, eller om jag ( vi) någonsin behöver ställa oss inför ett likasinnat val.
 
Alla har vi ett val, vilket väljer du? Gå förbi, eller ingripa och visa stöd för din medmänniska....
 
Niqabisten på Stan

Sockersött

 
 
Även små pyttesmå sockergryn smakar sött.
Så tveka inte, även dem små goda gärningar får du belöning för. I dem finns det också en sötma ♥
 
 
 
 
Niqabisten på Stan

Svar på resterande frågor

 
 

Salam alaykom wr wb
På tisdag är min första skoldag med niqab. Hur var din första dag med niqab?
Vad är de svåraste prövningar du mött?

/Munube

 => Wa aleikom wa salaam wa rahmatullah dyrbara syster Munube!

Må Allah ge dig styrkan som krävs, och oroa dig inte! Det är din vilja och styrka, samt din tillit på att allah vill ditt bästa- ha alltid i åtanke att det är endast Allah som kan beskydda oss. Det var spännande, livsavgörande och glädjefyllt Alhamdulillah. Jag var orolig och rädd, just för att jag inte visste vad som väntade mig. Det blev också så, det var inte alls som jag förväntade mig. Det var ännu mer glädjande och tillfredställande än jag någonsin kunde ana. Första gången på länge kände jag mig hel , Alhamdulillah. Jag vill helst inte dela med mig av mina prövningar förutom dem jag möter med niqaben. Och även då kommer jag inte berätta allt, det jag tycker är svårt är att i och med att jag studerar , jobbar och lever det liv jag gör- så blir jag väldigt mycket och ofta ifrågasatt av muslimer faktiskt. Många gånger blir man utskälld angående sin blyghet, man ska "passa in" i en norm tydligen. Jag tycker att den är påhittad, denna norm där det anses vara fult att en kvinna studerar och bidrar till sitt ummah existerade inte på Profeten Muhammed saw tid och även under dem fyra Khaliferna som styrde efter. Vi kvinnor är en del av samhället, även vi måste uppfylla vår roll i samhället. Och den rollen är mer än att klämma ut ungar....

När det gäller prövningar från ickemuslimer är det mest fördomar, förutfattade meningar och även kränkande ord. Men oftast är det intelligensbefriade människor som yttrar sig på detta sätt. Sådant är det bara att bemöta och ge svar på tal. Jag brukar skoja om att "Kick some ass with your good behaviour" , det spelar ingen roll hur mycket man försöker diktera om att man är fri, intelligent etc. VI måste visa det genom handling. Handlingar väger tyngre än ord. Det är oftast vårt beteende som gör intryck på människor. Vi behöver inte bevisa det och visa framfötterna för att "show up" , utan för att Allah har gett oss denna ära. Vi är fria kvinnor, med vår ära och allt vad det innebär. Varför ska vi tilllåta att bli nedtryckta?

Jag bifogar länken till ett av mina första inlägg, där jag berättar mer om min första dag med niqab, jag ber allah att skydda dig och stärka dig för var dag som går. Amin! Och slutligen, låt ingen trycka ner dig. Om det så krävs är det bara att anmäla!

              http://niqabistenpastan.blogg.se/2011/august/min-forsta-dag-med-niqab.html#comment

Salamu alaikum
Varför tror du att niqabster som inte anser att niqab är fard inte väljer att ta av sig plagget i utbyte mot färre trakasserier?

Wa aleikom wa salaam w arahmatullah wa barakaatoh !

Ska jag svara ärligt så vet jag inte riktigt. Om jag får svara vad jag tycker, det kan vara helr irrelevant och bristfullt på sina punkter, men gör ett gott försök.

Om jag befann mig i den sitsen skulle jag reflektera i banorna att vi alla är i grund och botten medborgare i Sverige. Fria människor och vi har våra friheter och rättigheter. Huruvida jag tycker att det är fardh eller inte, spelar ingen roll. Jag tror att det är envisheten och den starka viljan på att få sin rättvisa rättighet [som alla andra har]. Det råder religionsfrihet idag i Sverige, varför ska inte detta räknas in? Tvärtom blir det trakkasserier, på jobbet eller på skolan tycker jag att det är plikt för varje person att anmäla. Det är oacceptabelt att gå till jobbet/skolan med en klump i magen. Man går dit för att sköta sitt jobb, inte behöva ställas till svars över dem belsut man väljer att leva efter.

Det var denna frågestund, och jag hoppas att jag inte missat någon fråga. Säg till isåfall- då är det jag som missat det av misstag. Vill tacka djupt och ärligt för era frågor, dem kom till nytta, både för mig och er ( tror jag).

Fortsätt gärna att kommentera, äntligen Alhamdulilah verkar det som att bloggandet börjar rulla på i samma takt som mig själv igen!

Niqabisten på Stan

 

 

Fint meddelande

 
Detta fick jag i ett mail av en dyrbar syster som jag vill dela med mig av :)
 
 
A message from a sister:

"As-salamu aleikum sister. I just wanted to share with you (and maybe you can share it with others) great idea what our Imam in Pickering masjid in Canada told us to do... Today at the masjid the imam announced that they are sending Eid gifts and cards to the neighbours of the masjid (about 40 households). And he was suggesting that all of us should do something similar
with at least our left, right and front neighbours, with the message "Sharing with you our happiness in the celebration of Ramadan and Eid. Thanks for being such great neighbours". Our neighbours are very important for us as Muslims as the prophet (s) said:
 
"I swear by Allah he is not a Muslim, from whom his neighbours does not feel safe".
 
He said we should do it as part of your religious duty and inshaAllah it will bring much love for the Muslim community, especially in these days when Islamophobia is widespread.

As-salamu aleikum
Your sister"
 
Tänk på detta syskon, att även att vara vänlig mot en granne kan vara en vägledning. DU kan vara orsak till att en främlings intresse för vår religion!
 
 
Niqabisten på Stan
 
 
 

Påhopp ur vardagen

 
 
En av frågorna jag brukar få är om det ofta, lätt händer att folk gör fysiska påhåpp. Det är väldigt sällan det sker, Alhamdulillah! Men det kan ske. Oftast är det i form att människan inte vill flytta på sig om jag vill komma förbi, eller blockerar vägen, eller att den i förbifarten "helt plötsligt råkar" knuffa till mig. Ja, jag är grovt frispråkigt i mitt uttalande nu. Man råkar inte komma och av MISSTAG knuffa mig om det finns stort utrymme just där vi går....
 
Häromdagen, förra veckan. Första dagen på den nya skolan och då jag hade upprop kom det fram en man som allmänt hade många frågor och var väldigt "på". Det var riktigt obehagligt, och det var i rusningstrafik, så därmed var det fullt på tåget och jag  såg ingen ledig plats att flytta på mig. Tåget var även rullande. Jag påpekade att jag inte tyckte att frågorna uppskattades, verkligen markerade det. Det var frågor utöver alla gränser. Det var frågor som "Vad har du för färg på håret? " Och massa annat trams, skulle rodna om jag skrev ner allt. När jag äntligen såg mitt tillfälle att springa iväg så stannade tåget. Precis i rättans tid då han kom mot mig och skulle dra i niqaben. Efter att jag sagt nej, att han inte får se mig. Vissa människor fattar liksom inte att man har en egen fri vilja, vare sig man vill klä på sig eller klä av sig , också för den delen. 
 
Alhamdulilah så bokstavligen sprang jag till vagnen efter för jag skulle åka några fler stationer. Det komiska är att dem flesta människor har sina rutiner, man kan märka och se om  man möter "samma" personer även ute i kollektivtrafiken. Så vad hände några dagar senare....? 
 
Jo den påstridige mannen klev på. Och jag känner hur illa till mods jag blev, och arg faktiskt. Även denna gång satte han sig en bit ifrån, men tackar Allah för "struts-beteendet" man kan anamma när det behövs. Där sitter jag i min klädbubbla, och med hörlurar och näsan, öh menar ögonen - nedtryckt i en bok. Lyfte inte huvudet på hela resvägen, och snabbt som fasiken sprang jag ut från tåget. Låtsades att jag inte hörde kommentarerna han vädrade omkring sig med.
 
 Nästa gång om jag ser honom och han gör något, då finns det nog ingen försiktighet i min reaktion. Må Allah skydda mig, så fruktansvärt obehagliga människor kan vara. Och jag VET att skulle det hända något, skulle ingen hjälpa till. Folk kan bli påkörda av cyklar utan att en vänlig själ hjälper till. Hur gärna hjälper man en kvinna som klär sig som jag gör? 
Vi får se som sagt. Ja, hängivna läsare, jag utsätter mig själv för faror, och massa sjukerier. Men vet ni vad? Jag älskar min vardag och vad detta stackars omdiskuterade plagg ger mig, den ger mig den frihet jag länge sökte. Det tog ett antal år innan jag fann den. 
 
Och min vardag må vara brutal, hård men jag älskar den och den är bara min:) Och Jag ber Allah bevara den känslan hos mig . Amin! 
 
Där fick ni en inblick av hur det kan gå, detta behöver inte hända alla niqabbärande kvinnor, men detta hände lilla mig, och det var "bara" förra veckan.....
 
                                 
 
                                                               
Niqabisten på Stan 

Beklaga dig inte

◕ Beklaga dig inte... Bara öppna Koranen, och LÄS !!! ◕

>> Det händer händer att vi frågar varför, men sannerligen så har Allâh besvarat oss i Koranen <<

★ Vi frågar: "Varför prövas vi?"
 
Allâh Swt svarar: ••► " TROR människorna att de efter att ha förklarat "Vi tror" skall lämnas i fred utan att få utstå prövningar Men Vi satte deras föregångare på prov [och Guds vägar kommer att förbli desamma]; Gud vet vilka de sanna och uppriktiga är och Han vet vilka som ljuger. 
[Surah Al Ankaboot (29): 2-3]

★ Vi frågar: "Varför får vi inte det vi önskar?"

Allâh Swt svarar: ••► "Det kan hända att ni älskar något och [ändå] är detta ett ont för er - Gud vet, men ni vet inte.” 
[Surah Al-Baqarah (2): 216]

★ Vi frågar: "Varför är denna bördan så svår?"

Allâh Swt svarar: ••► "Allâh lägger inte på någon en tyngre börda än han kan bära." 
[Surah Al-Baqarah (2): 286]

★ Vi frågar: "Varför känner vi oss så frusterarde?"

Allâh Swt svarar: ••► "Tappa inte modet och glöm er sorg! Står ni fasta i tron kommer ni att vinna överhanden." 
[Surah Al- Imran (3): 139]

★ Vi frågar: "Hur ska vi bemöta detta?"

Allâh Swt svarar: ••► "Sök med tålamod [Guds] hjälp i bönen! Det är förvisso en svår [väg] utom för de ödmjuka”
[Surah Al-Baqarah (2): 45]

★ Vi frågar: "Till Vem ska vi lägga vårt Hopp?"

Allâh Swt svarar: ••► " "Jag behöver ingen utom Allâh. Han är den Ende Guden; till Honom litar jag; Han som är Herren till härlighetens och allmaktens tron." 
[Surah At-Tawba (9): 129]

★ Vi frågar: "Vad får vi ut av alla dessa prövningar och motgångar?"

Allâh Swt svarar: ••► "Allâh HAR [slutit ett avtal] med de troende, enligt vilket Han i utbyte för deras liv och egendom lovar dem paradiset." 
[Surah At-Tawba (9): 111]

★ Vi säger: "Vi orkar inte mer!"

Allâh Swt svarar: ••► " och ge aldrig upp hoppet om Allâh's nåd som stillar all oro och lindrar all sorg, Ingen utom den som förnekar sanningen ger upp hoppet om att få erfara den tröst som Allâh nåd skänker." 
[Surah Yusuf (12): 87]

★ Vi frågar: "Hur länge ska vi behöva ha det så här?

Allâh Swt svarar: ••► " På prövningen följer lättnad! Ja, på prövningen följer lättnad!" 
[Surah Ash-Sharh (94): 5-6]

♥ Alhamdulillâh !!! ♥
 
 
Tänk på detta dyrbara systrar, Jag låter inlägget tala för sig självt. Alhamdulillah det finns svar på det mesta. 
 
Niqabisten på Stan 
 

Svar på läsares frågor

 
 
 
Jag vill tacka er läsare för era fina frågor, och samtidigt vill jag berömma er för det ställningstagande ni gjort, i form att se detta som ett tillfälle att söka ny kunskap. Även vill jag tacka er för det förtroende ni har för mig. Jag har valt att svara på en del frågor i kommentarsfältet, där kan ni finna dem.
 
1.Får man ha niqab på passfotot?
=> Nej, man får inte ha ansiktsslöjan nerfälld över ansiktet då man tar fotot för exempelvis körkort, legitimation, eller pass. Just för att i detta fall används dessa identifikations"kort" just för att fastställa någons identitet. Alltså min bild på ID-kortet har min bild på, och då identifikation krävs visar jag upp legitimationen.
 
2. Om man har niqab, kan man ändå sminka sig då? (typ eyeliner och nagellack)
Visst kan man sminka sig, men man ska inte visa det då.  Syftet blir motsägelsefullt då. Sminkar man sig så finns det alternativt mörka solglasögon eller ett lager av "slöja" man kan fälla över ögonen så syns det inte.

3. Brukar du ha solglasögon eller nåt genomskinligt tyg för att täcka hela ansiktet?
 /Mix
Täcka ansiktet gör jag redan, men du kanske syftar på om jag täcker ögonen? Det beror helt på. Jag föredrar att inte göra det, på grund av den enkla anledningen att jag ser dåligt på långt håll. Och även av säkerhetsskäl då jag måste hinna uppfatta om jag blir påhåppad. Men om jag sminkat mig så är det på grund av att jag antingen är bortbjuden eller ska på fest. Oftast då åker jag bil, eller inte. Då fäller jag ner tyget så att jag ser ut men ingen ser in. Lite svårt att förklara. Men överslöjan nålas fast så att det ser ut som en "skärm" (kepsliknande).
 
 
 Hej, vad är det bästa med att bära niqab?
/Niqab fundering
Hej ! Du verkar vara ny på bloggen, varmt välkommen dyrbara(e) läsare! Alltid roligt med nytt folk.Det jag upplever som bäst är att jag gör detta för Allahs skull, detta är en del av dyrkan för mig. Att visa min underkastelse till min Skapare. Detta är på det "andliga" eller ur det religiösa perspektivet. Om jag ska dra en paralell till detta och tänka ur det världsliga, det jag älskar mest ( Må Allah bevara den känslan hos mig) är att jag bestämmer själv hur jag kommer bli uppfattad. Det finns en video som förklarar mina känslor kring detta. Precis så känner jag mig :)
 
 
                                  
 
  
 Det var dessa frågor jag besvarade under denna frågestund, Det fanns även fler frågor, kommer även att besvara dem Inn sha'Allah!
Ni kanske har märkt, skolan har även startat för mig. Livet och allt vad det medför är minst lika stressigt Alhamdulillah. Men jag har hittat en lösning , och inn sha'Allah så hoppas jag att bloggandet inte faller tillbaka. Må Allah belöna er stort för ert tålamod med mig!
 
Håll utkik, fler inlägg kommer inom kortaste kort!
 
Niqabisten på Stan