Aldrig...

 
 
 
Efter att ha läst en artikel om den beslöjade kvinnan som blev misshandlad pga. sin slöja. Även hennes mamma blev svårt misshandlad. Då blev jag påmind om en händelse ur min vardag, för ca 2 år sedan...

Jag [bar niqab då] var påväg hem från universitetet, sittandes på tunnelbanan med en vän. På 4-sits platsen jämte oss satt det 4-5 män i 50 års åldern och drog det ena skämtet efter det andra om kvinnor. Det ena mer kränkande än det andra, det hördes nästan som att dem tävlade om vem som kunde köra det grövsta skämtet om kvinnan....

Vi skulle tydligen kliva av vid samma station, jag stod närmast dörren, både jag och systern kliver av tätt av dem frispråkiga gubbarna. En av dem knuffar mig på ryggen och skriker

"Se dig för!!!" 

Jag minns inte exakt vad jag kände då, men chockad och arg går jag fram mot mannen, spänner blicken i honom och talade minst lika hårt mot honom: 

"Som du ser täcker jag allt FÖRUTOM mina ögon! Är det någon som SER så är det JAG. För det andra, så var det DU som stod bakom mig och knuffade. Är det någon som behöver kolla upp synen är det återigen DU!" 

Ser hur chockad han blir över att han blev motsagd. Han går därifrån med huvudet sänkt, hans vänner skrattar åt att han just blivit golvad av en kvinna, ännu roligare var det att hon var en muslim.... 
En av hans vänner vänder sig om och kommer emot mig och ber om ursäkt å hans väns vägnar. Hans beteende är inget han själv står för. 

Jag är inte uppfostrad att vända andra kinden till o få ytterligare ett slag. Jag har blivit uppfostrad till att jag inte är som alla andra, jag måste våga vara annorlunda och stå för det jag tror på och har o säga. Kanske är jag konstig i mitt tänkande. Jag står för att man ska säga något i försvar då man blir angripen. Återigen är jag förmodligen väldigt konstig i mitt tänkande och skiljer sig från mängden; skulle jag bli slagen skulle jag inte springa därifrån. Tvärtom, skulle jag slå tillbaka. Den jä*eln ska inte tro att det är fritt fram o slå en kvinna, och som beslöjad få kläderna avslitna. 

Aldrig.

Kränkt...

 
En syster skickade mig detta för någon dag sedan:
 
<<  Jag skulle iväg för att tolka på socialtjänsten.  Jag som tolk bär på en bricka med mitt namn+foto och den måste jag bära på då jag går på uppdrag. Jag var en halvtimme tidig och fann dörren vara låst, bredvid mig står det en dam och jag frågar henne om man behöver en viss kod för att kunna komma in. Då säger hon till mig: ”Är man tolk ska man kunna läsa på dörren!”. Jag tittade på dörren och letade då efter någon kod som skulle kunna öppna dörren eftersom det var det jag frågade efter, på dörren stod det Lunchstängt och dem öppnar igen efter en halvtimma.
 
Jag lämnade kvinnan i sin bitterhet och satte mig på en bänk en bit bort eftersom jag skulle be duhr [förmiddagsbönen] som jag inte ville missa. Jag bad sittandes och kvinnan stod där och tittade på mig. Jag hör henne skrika: ”Om du har så ont i magen så borde du planerat bättre och kommit tidigare!" Jag bad färdigt och hon upprepade sig, då frågade jag henne varför hon inte kunde låta mig vara och att jag inte vill prata med personer som är ohövliga i sitt tal mot andra. Då sa hon att alla vi som kom från mitt land var aggressiva och hon undrar varför vi bor i Sverige och menade att bor man i Sverige ska man vara snäll och lugn. Då sa jag: ” har du glömt hur ditt beteende själv var gentemot mig för 5 minuter sedan?” Långt ifrån lugnt och väldigt aggressivt. 
 
Hennes försvar var att ja men alla som du ställer sådana dumma frågor och att det stod klart och tydligt lunchstängt på dörren. Jag frågade då om hon var frisk eller skojade med mig. Vi är på en socialtjänst som har väntrum även om man är borta på lunch. (tydligen stängde dem en timma för lunch) Då sa hon att hon mådde bra men insisterade på att jag var en sjuk person som inte var frisk och kunde prata normalt med människor. Jag blev upprörd och vände mig mot henne för att återigen påminna henne vad hon sa till mig för 5 minuter innan och förklarade att jag inte ville ha med henne att göra.
 
Gång på gång sa jag åt henne flera gånger att du har inget med mig att göra, jag bad henne att gå därifrån men hon fortsatte med att skrika. Helt osammanhängande. Helt okontrollerat.
 
Men när jag gick fram till henne så blev hon väldigt rädd och började skrika: "du får inte gå emot mig jag ska ringa polisen! kom inte nära mig för då fotar jag dig och säger till polisen... " Jag sa till henne en sista gång att hon skulle sköta sig själv. Chockat blev hon helt tyst och jag vände  henne ryggen.
 
Observera att detta socialkontor låg i ett icke mångkulturellt område utanför Göteborg, och denna kvinna som spydde galla (mer än det jag skrivit ovan) är själv en person med utländsk bakgrund. På grund av allt hon sagt till mig, och jag kände mig hotad av henne. Rädd, kränkt och förnedrad har jag valt att anmäla henne. >>
 
Ps, Systern skrev till mig och sa att honanmält detta och fick bra bemötande av polis.
Till er som blivit utsatta för olika diskriminering, påhopp eller hatbrott så är ni varmt välkomna att kontakta mig, eller det övriga teamet på www.hatbrott.se
 
Vi hjälper dig!

Hoppas att vi ses där!

 
 
 
<< HOPPAS VI SES DÄR!>> 

Sårbarheten i kombination med den bitande kylan som väntar det syriska folket under vintern förväntas ge förödande konsekvenser. Ihjälfrusna kroppar, utbredd undernäring och svält, förfallna plåthus och tält, hopplöshet och oro och framförallt en rädsla för hur dagen ska sluta. Visst kan det kännas omöjligt att leva sig in i det tillståndet för att på riktigt veta hur det känns. Men en sak är säker och det är att vi hade hoppats på våra syskons hjälp om vi befunnit oss i en liknande situation. Din sorg är min sorg, din glädje är min glädje, din rädsla är min rädsla och ditt hopp är mitt hopp.

Fisksätras Unga Muslimer välkomnar dig till insamlingsdagen för Syrien "Ge i hopp om att få". Alla intäkter går oavkortat till SolidaritetsCenters vinterkampanj. Kom och bidra till en filt, en matbit, ett klädesplagg eller sjukvård som kan vara avgörande för ett barn, kvinna eller man i oroliga Syrien. 

När? - Lördag den 7/12 kl: 13.00-20.00.

Var? - Fisksätra Folkets hus. [STOCKHOLM] 

Aktiviteter? - Föreläsningar (Hussien Hamad & Abu Muadh), livesändning med SC, hennamålning, ansiktsmålning, fiskedamm, auktion.

Medtag? - En vänster hand som inte har någon aning om vad höger hand ger.

Kom med familj och vänner,

Vi ses där in sha Allah!