Ramadantips

 
 
 
 
Detta fick jag dela av en syster jag har på min Facebooklista, må Allah belöna henne! 
 
 
Schema inför ramadan

Detta är en personlig mall jag skrev ner då jag ville göra en planering för stärkandet av min iman [tro]. Vissa av er har bett om att få ta del av den, hoppas att den kan ligga till grund för er imanboosting under ramadan. 

Koranläsning: Utgå från vad som är rimligt för dig. Hur mycket tid kan du se till att spendera på koranläsning? Hur mycket tid kan du sno av slösurfande, facebookande och tv-tittande? Sätt upp ett minimimål och ett mål att sträva efter. Till exempel, mitt mål är att läsa minst en juz varje dag. Jag strävar efter att läsa tre juz varje dag. Allt där emellan är godkänt.

Bön: Sätt upp mål som utmanar dig. Vi ligger alla på olika nivåer. Om du vanligtvis kämpar med att be dina fem, se till att det blir ditt mål under ramadan. Ber du alltid din fard? Lägg då till nafila bönerna. Ber du dem vanligtvis? Adda på lite doha. Se till att inte missa taraweeh. Kan du inte be taraweeh pga barn? Se till att du gör en egen tahajjud varje kväll. Sätt ett mål som utmanar dig men som inte är utom räckhåll. 
 

Bryta andras fasta: Belöningen för att bryta någons fasta är samma som om du fastat själv. Fastar du blir alltså belöningen dubbel. Sätt upp ett mål utifrån din situation. Tex. Jag ska bryta minst en persons fasta varje dag. Eller tre i veckan. Köp ett paket dadlar till en familj och be dem bryta sin fasta med dina dadlar. Kolla om det finns några ensamma studenter i din stad som inte har familj att bryta med och bjud in dem.
Sadaqah: kan göras i så många olika former. Lova dig själv att lämna en slant i mosken varje gång du går dit. Det behöver inte vara mer än en krona. Skänk en summa till en välgörenhetsorganisation. Gå till ett härbärge och erbjud dig hjälpa till ett par gånger under ramadan. Det finns massor du kan göra även om du inte har pengar.

Dhikr: Avsätt en viss tid till dhikr varje dag. Tex 10 min efter varje salat. Eller välj ut att säga något ett visst antal gånger / dag.

Föreläsning: Utöka din kunskap. Har du inte möjlighet att närvara personligen så är Internet är fyllt av fantastiska onlineföreläsningar. Sätt upp mål att du ska lyssna på minst en föreläsning varje dag, 2 i veckan eller ett annat mål du finner lämpligt.
 

Synder: vi har alla synder vi återvänder till. Så bestäm dig för att helt sluta med det som äter upp dina hasanat. Sluta röka, kasta ut tvn (om du använder den till haram), ta på dig din hijab, sluta baktala, välj den synd du vet om är en del av dig. VAR MEDVETEN OM DEN.

Glöm inte att du är i ett konstant tillstånd av ibada när du fastar. Allt du gör med avsikt att stärka dig kommer allah underlätta för dig inshaallah.
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Assalamu aleikum syster! Jag ville fråga, angående Dhikr finns det något du rekommenderar att man läser? istället för det vanliga man läser efter salat , subhanallah alhamdullillah och allahu akbar . tacksam för svår jazzakhula khair <3

Svar: wa aleikom wa salaam!
Jag kan tipsa om en bok som heter "fortress of muslim" ( hisnul muslim, heter den på arabiska) den innehåller alla dua som en muslim använder sig i sin vardag. Väldigt bra och finns oftast i varje moské eller islamisk bokhandel att köpa för under 50-lappen :)

Den finns som en app för mobilen också. För android heter den "Hisnul muslim" och är textad på engelska. Älskar den!
Niqabisten

2013-07-28 @ 11:49:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback