Grannungarna

 
Påväg ut mötte jag grannbarnen i porten, vi småpratade lite varpå deras mamma kom. Då jag pratade med dem hade jag niqaben uppfälld, och när vi skulle skiljas åt fällde jag ner den. Så frågar den äldre av dem två flickorna "Varför har du sådär?" med handen för ansiktet. Försökte förklara att man kan ha sjalen på olika sätt. Ibland kan man välja att täcka ansiktet. 

Flickan frågar "måste du ha så?" nu rycker hennes mamma in och säger "Nej Nelly, hon har valt det själv." 

Flickans kommentar är ändå lite speciell "Ja då ska jag också välja (hårt betonat) att ha så när jag blor stor!"
 barn är härliga! Må Allah bevara dem!
 
 
 
 

Läskig verklighet

 
 
De senaste veckorna har muslimska kvinnor attackerats på gatan runtom i landet pga de bär slöja! 

Väldigt beklagligt och fegt att sådant händer i vårt samhälle och ännu fegare att media inte vill uppmärksamma den typen av samhällsproblematiken! 

Rasismen sprider sig markant över hela Europa och media väljer hellre att blunda och sopa allting under mattan som ingenting har hänt? De vill hellre spegla en annan bild och lyfta andra frågor som inte vårt samhälle lider av! 

Till alla systrar som blir utsatta, tveka inte att anmäla! 

Mediakåren! Skäms på er och sköt ert jobb!
 
 
 

Se förbi tyget

 
 
Till alla som säger/påstår att alla heltäckta kvinnor ser likadana ut, vill jag krossa den myten.
Igår, klev jag av tåget, går målmedvetet mot utgången. Rätt som det är hör jag någon ropa "Hej+mitt namn!". 
Jag blir övveraskad och ser att det är en klasskamrat från universitetet, som jag gick med för 3 (!) år sedan! 

Varje människa ser ut på ett sätt utan slöja etc, tror du inte det syns även då hon är heltäckt? Att hon är "hon"?

Det lyckades denna tjej se, tänk om vi också kunde lära oss att se förbi det yttre skalet och se till personligheten som bär slöjan :) 
 
 
 

Grönt gräs?

 
 
 
Gräset är inte grönare på andra sidan. Gräset blir grönare där du vattnar det. Fokusera och lägg energi på rätt saker. 
Prioritera och kämpa hårt!
 
 
 
 
 

!

 
 
Till dig som anser ha rätten att kränka, förnedra och även slå mig och mina medsystrar på grund av vårt klädval vill jag påminna om ett faktum.... 

Jag utövar min demokratiska rätt att klä mig såhär. Även du har det självständiga valet att själv välja vilka kläder du vill gå runt i. 

Neka inte andra samma rätt bara för att dem inte passar/avspeglar dina värderingar. 

Dina rättigheter slutar där mina börjar!
 
 

Dagen då jag blev slagen

 
 
 
Då var det dags för mig att med ord beskriva dem känslor och det som hände mig i torsdags. Dagen, den 13ejuni var det min tur att bli slagen av en vilt främmande karl som ansåg att jag med min klädsel var provocerande. 
 
Jag var påväg för att få ta del av material som jag behövde. Jag har flertalet gånger passerat längs den gågatan i centrala Stockholm. Denna dagen regnade det väldigt mycket, skillnaden yttrade sig i att det var väldigt folktomt ute. Jag vandrar framåt med en vän i telefonen. Jag går nedför gågatan, framför mig ser jag en man som cyklar emot mig. Jag skulle aldrig gissa på att 30 sekunder senare bli slagen av honom...
 
Han cyklar emot mig. En man i 50 års åldern, med gråa byxor, vit jacka med en ljusblå regnparkas (genomskinlig) ovanpå, gråsprängd blond kalufs. 
Då han var ca 2 meter ifrån mig framför mig på min vänstra sida, ger han ifrån sig ett högt oljud. Han skrek bara, något som varken var ord och saknade innebörd. Därefter skrek han meningar som "Jä*la muslim, åk härifrån!" "Såna som du borde inte få finnas, ni förstör vårt samhälle!" "Jag ska dra av dig din slöja!"  Och annat som inte alls är värt att nämna. 
 
Medan han skrek detta passade han på att ge mig ett slag över bröstet, fick samtidigt tag i min niqab och min sjal, drog mot sig. Då knuffade jag undan honom, han satt på cykel och kunde inte komma emot mig. Jag backade undan och försvarade mig verbalt. Jag förklarade att det var människor som honom som förstör vårt samhälle, som tror sig besitta auktoritet att slita av andra människors kläder när vi egentligen lever i ett fritt land.  Jag sa även att han aldrig skulle komma undan  med detta, han skulle bli anmäld på en gång. Då jag öppnade babblan och sa allt detta, såg jag i hans ansikte att han blev chockad. Han sa inte ett ljud, eller oljud rättare sagt efter det. Satte sig på cykeln och trampade iväg uppför backen. Jag tror att han blev chockad att jag kunde prata... Svenska dessutom...
 
Allt detta hände på mindre än en minut. Jag glömde bort att min vän fortfarande var i luren, hon skrek och trodde att jag låg död på gatan, och frågade vad som hänt. Jag stod helt stumt, kunde inte smälta att jag precis blivit slagen av en man! Jag bestämmer mig för att följa efter honom, jag ville ta bild eller liknande på honom för att kunna visa till polisen. Han var som sagt på cykel, och bra mycket snabbare än mitt språng...
 
Jag avslutar samtalet med systern och ringer polisen, dem hörde hur omskakad jag var. Jag uppgav mitt namn och vad som hänt samt vart jag befann mig. Dem bestämde sig för att skicka ut en bil med detsamma. Dem bad mig gå inomhus någonstans, utifall att mannen skulle dyka upp igen, och möjligen ännu aggressivare än innan. Dem cirkulerade i området i några minuter och kom sedan till mig för att ta min anmälan. Jag måste erkänna, dem var väldigt proffessionella i sitt bemötande, Nu vet jag inte om poliser måste vara opartiska i sina uttalanden, men dem fördömde denna handling helt och hållet. Dem blev själva väldigt upprörda för den behandling jag nyligen fått utstå. 
 
Ni som undrar om det kom fram någon och frågade hur det var med mig. Om någon ingrep? Om någon sa ifrån? Svar: Nej, nej och nej. det var några som tittade ut genom en affär, stod på affärstrappan och tittade på mig då jag gick därifrån. Vi lever inte i ett solidariskt samhälle heller, det kan ni skriva upp...
 
Att få tag på vem det var kommer antagligen bli svårt, om inte en annan anmäler honom, eller om han på annat sätt dyker upp i polisens register. Jag ångrar aldrig att jag anmälde honom. Jag är inte skrämd för detta heller Alhamdulillah. Jag kommer fortsätta leva mitt liv precis som jag gjort innan. Dock kommer jag vara mer försiktig och förberedd på att man kan bli slagen. Att jag kan bli slagen. 
 
Däremot är jag upprörd och arg för att det finns sådana människor ute i samhället. Med vilka hjärnceller tänker man med om man rättfärdigar en sådan handling? Att gå o dra i en annan människas kläder för att hon täcker sig? 
 
Jag kommer absolut inte ge mig, ni kanske minns att jag skickat ett brev till Statsministern? Jag skickade samma brev till Justitieministern också. Ännu inget svar från båda. Jag kommer att skicka nytt, och jag har även lite funderingar på hur vi tillsammans kan uppmärksamma att vi muslimska kvinnor blir slagna utanför hemmet. Tycker att det är hög nivå på hyckleri av politikerna att förneka att vi blir utsatta av detta. På samma sätt som det råder en debatt om misshandel i hemmet, bör det finnas en för våld som sker utanför hemmet. 
 
Vi måste ta tag i detta, jag läste även en artikel idag om en kvinna i Frankrike som fick slöjan avsliten och slagen. Då hon bad dem förbarma sig över henne för att hon var gravid, började dem slå henne på magen. Hennes graviditet fick ett abrupt slut, ett 4månaders foster blev misshandlad till döds....
 
Läs om händelsen här: http://www.todayszaman.com/newsDetail_getNewsById.action?newsId=318574
 
Förrändring måste ske, NU! 

På ljusa dagen...

 
 
Igår, den 13e juni 2013 var det min tur att bli slagen och utsatt för hatbrott. Klockan var ca 15.10 då en främmande man kom cyklande emot mig, skrek, drog i mina kläder och slog mig.
 Jag hann dra mig undan och knuffade bort honom. Är.alltså inte allvarligt skadad, tack och lov. Hade dock hoppats på blåmärke för att användas som bevis. Anmälan gjorde jag på en gång. Mer skriver jag om detta i nästa inlägg. Var försiktiga då ni går ut! 
 
 

inget svar - än!

 
 
Än så länge har jag inte fått svar. Endast en bekräftelse på det mail jag skickade in. Det ska bli oerhört spännande att se hur det blir med det. Jag vill inte ha alltför stora förhoppningar , men hoppas innerligt att det våld som muslimska kvinnor får utstå uppmärksammas. Det är inte alla gånger hon blir slagen av sin make...(ironisk sarkasm) Innan man får flertalet mail som kräver att man måste förklara sig. 
 
 
 
 
 

Brev till Statsminister

 
 
Detta är mitt brev till Fredrik Reinfeldt:
 
Herr Reinfeldt, 

Det är med blandade känslor jag skriver detta brev till er. Det jag känner är stort missmod, djup förtvivlan och starka upprörda känslor. 
Ni undrar säkerligen över vad? Jo, över din och dina kollegors passiva reaktioner kring den nedvärderande och förödmjukande behandling vi muslimska kvinnor får utstå. 

Dagligen får jag utstå hot, trakkasserier, förnedring och har till och med blivit utsatt för fysiskt våld av vilt främmande människor. För att göra bilden klarare för er, vad det hela handlar om kan jag meddela att jag bär det omtalade klädesplagget Niqab. En så kallad ansiktsslöja. 
Jag har flertalet vänner som bär slöja, utan att täcka ansiktet. Även dessa tjejer och kvinnor blir utsatta för samma förnedrande behandling. 

Jag kan endast tala för mig själv, men vet att jag kommer få medhåll från flertalet kvinnor. Anmälningarna som görs hos polisen tas sällan på allvar, bemötandet är ifrågasättande och negativt inställt. Det som är ännu mer tragiskt är att anmälningarna väldigt sällan leder till en förundersökning, för att inte tala om hur sällan det leder till rättegång. Ytterst sällsynt! Detta trots tydliga bevis (!). 

Det är ni politiker som sätter ribban för vad som är acceptabelt och inte i vårt samhälle. Vill ni med era passiva reaktioner och ignorans tolerera detta i vårt samhälle, idag i Sverige år 2013?! 

Det som krävs är ett tydligare avståndstagande från er politiker, och att man på något sätt ser över vad som prioriteras då man anmäler. På samma sätt som när en kvinna blir våldtagen, och har rätten till sin kropp så har även jag det. Det måste finnas resurser till att min anmälan tas på allvar.
Bara för att ni visar ignorans kring problematiken, bara för att det råder en tanke som säger "min anmälan kommer inte tas på allvar ", innebär det inte att detta samhällsproblem inte existerar. Det går inte att sopa under mattan! Igår var det en ung kvinna som var påväg till sin gymnasieskola som blev fysiskt slagen. För någon vecka sedan var det en kvinna som blev överfallen i sin närliggande matbutik. Ska en kvinna behöva mista livet för att ni ska reagera?! Eller agera överhuvudtaget?! 

Ni politiker kräver att alla som bor i Sverige ska vara med och bidra till Sveriges skattekassa och ekonomiska tillväxt, vi är inget undantag. Vi gör det. 
Ni räknar med oss, då både kräver och önskar jag att ni har i åtanke den behandling vi får utstå. Vi är en stor minoritet, faktum är att vi utgör den största minoriteten. För det behöver våra missöden inte tystas ner eller förbises. 

Nej, vi kvinnor som bär antingen slöja eller niqab ska INTE skylla oss själva! Vi har en laglig rätt att utöva vår religion och leva vårt liv så länge det inte skadar någon. Vad gör ni åt vår röst? Åt våra erfarenheter? Ska det behöva dö en kvinnan innan det reageras? Då har det gått åt fel håll och är tyvärr försent...

Genom er tystnad visar ni att detta är fullt tolerant i vårt samhälle. Vi är en del av dagens samhälle, och hoppas att denna fråga skapar en medvetenhet hos er politiker. Jag gör ett nytt försök, ja för några år sedan var det några vänner och jag som skrev ett brev till dig och erbjöd dig dialog med kvinnor i Niqab just på grund av den massiva debatt som det var då. Men då tackade du nej. 

Sedan dess har alltfler misshandel ägt rum, massvis med diskrimineringar och påhopp - utan att ha lyfts upp till medvetenhet hos er. 
Det behövs ett tydligare avståndstagande och att vi ska få vår rätt som medborgare. Det är inte en grundläggande rättighet att bli slagen då man går ut...

Vänligaste hälsningar 
/Jessie Abdelazizdotter
 
 

Analys av en bild

 
 
 
 
Jag har inte glömt att skriva detta inlägg, minns ni att jag bad er skriva ner era reflektioner då ni såg denna bild? Well, nu är det min tur. Man kan urskilja mycket information ur en bild. Det vill säga du kan bilda dig din egen uppfattning, och behöver inte i första hand förlita dig blint på en nyhetsartikel. Min slutsats av dem senaste meningarna är att du som är kapabel att tänka en egen tanke inte behöver bli påverkad av alla fördomar som florerar omkring om den muslimska kvinnan. Dem är fruktansvärt stereotypiska att det till och med blir löjligt. 
 
Lika löjligt och motsägelsefullt är det om jag skulle beskriva alla svenska kvinnor lika fyrkantigt som vi muslimska kvinnor blir beskrivna. Jag har fått lära mig något, och det är att se varje människa som en egen individ, med egen livshistoria, med sin egen speciella personlighet. Tänk om vi alla var exakt lika i allt? Vilken tråkig värld vi skulle leva i då, och aldrig skulle vi lära oss något nytt. Nej, vivre la différence! 
Bara för att, i detta fall en niqabbärande kvinna. Bara för att hon inte lever som en avspegling till dina värderingar behöver det inte betyda att det är fel. Så länge inte våra val i livet skadar någon annan är det vår lagliga rätt att leva som vi själva vill. 
 
Återigen till analysen av denna bild. Vad ser jag då jag tittar på bilden? 
Jag ser en utbildad kvinna, med kompetens som lyser igenom hennes utmärkande klädsel. Om vi ska analysera ur ett samhällsperspektiv, får vi veta att denna kvinna lever någonstans på den arabiska halvön. För att få en anställning på sjukhus, ur bilden kan vi tolka att hon arbetar inom vården - krävs det att hon är utbildad. Under utbildningen är det även perioder då man är ute på praktik. Klarar man inte dem mål som krävs kan man inte fortsätta studierna. Även detta verkar hon ha klarat av, trots att hon täcker hjärnan. Ehem, får se nu? Kan man täcka sin intelligens och förmåga till att erhålla kunskap? Nej just det! Precis, det går inte. Vi tänker lika bra påklädda som nakna, tack och lov. 
 
Vi vet att i mellanöstern eller andra länder där det finns en stor majoritet muslimer,  att dem muslimska kvinnorna är en del av samhället och bidrar med sin kompetens. Ni som är emot att en heltäckt kvinna är fullt kapabel till att göra vad en icke helttäckt kvinna är kapabel till, Menar ni på fullt allvar att människorna i dessa länder inte prioriterar och värdesätter människors liv i vården på samma sätt som man i väst gör?! Självklart så är denna kvinna minst lika kompetent som en läkare i västvärlden. Skillnaden är dyrbara läsare, vill jag upplysa er om att denna kvinnas kompetens lyser igenom hennes utmärkande klädsel. 
 
Om du blev väldigt sjuk, och du besöker ett sjukhus och en niqabbärande kvinna är den enda läkaren som finns? Kommer du ta emot vården hon har att erbjuda eller inte? Risken finns att du dör om du inte får hjälp i tid. Vad gör du? Absolut värt att tänka på!