Analys av en bild

 
 
 
 
Jag har inte glömt att skriva detta inlägg, minns ni att jag bad er skriva ner era reflektioner då ni såg denna bild? Well, nu är det min tur. Man kan urskilja mycket information ur en bild. Det vill säga du kan bilda dig din egen uppfattning, och behöver inte i första hand förlita dig blint på en nyhetsartikel. Min slutsats av dem senaste meningarna är att du som är kapabel att tänka en egen tanke inte behöver bli påverkad av alla fördomar som florerar omkring om den muslimska kvinnan. Dem är fruktansvärt stereotypiska att det till och med blir löjligt. 
 
Lika löjligt och motsägelsefullt är det om jag skulle beskriva alla svenska kvinnor lika fyrkantigt som vi muslimska kvinnor blir beskrivna. Jag har fått lära mig något, och det är att se varje människa som en egen individ, med egen livshistoria, med sin egen speciella personlighet. Tänk om vi alla var exakt lika i allt? Vilken tråkig värld vi skulle leva i då, och aldrig skulle vi lära oss något nytt. Nej, vivre la différence! 
Bara för att, i detta fall en niqabbärande kvinna. Bara för att hon inte lever som en avspegling till dina värderingar behöver det inte betyda att det är fel. Så länge inte våra val i livet skadar någon annan är det vår lagliga rätt att leva som vi själva vill. 
 
Återigen till analysen av denna bild. Vad ser jag då jag tittar på bilden? 
Jag ser en utbildad kvinna, med kompetens som lyser igenom hennes utmärkande klädsel. Om vi ska analysera ur ett samhällsperspektiv, får vi veta att denna kvinna lever någonstans på den arabiska halvön. För att få en anställning på sjukhus, ur bilden kan vi tolka att hon arbetar inom vården - krävs det att hon är utbildad. Under utbildningen är det även perioder då man är ute på praktik. Klarar man inte dem mål som krävs kan man inte fortsätta studierna. Även detta verkar hon ha klarat av, trots att hon täcker hjärnan. Ehem, får se nu? Kan man täcka sin intelligens och förmåga till att erhålla kunskap? Nej just det! Precis, det går inte. Vi tänker lika bra påklädda som nakna, tack och lov. 
 
Vi vet att i mellanöstern eller andra länder där det finns en stor majoritet muslimer,  att dem muslimska kvinnorna är en del av samhället och bidrar med sin kompetens. Ni som är emot att en heltäckt kvinna är fullt kapabel till att göra vad en icke helttäckt kvinna är kapabel till, Menar ni på fullt allvar att människorna i dessa länder inte prioriterar och värdesätter människors liv i vården på samma sätt som man i väst gör?! Självklart så är denna kvinna minst lika kompetent som en läkare i västvärlden. Skillnaden är dyrbara läsare, vill jag upplysa er om att denna kvinnas kompetens lyser igenom hennes utmärkande klädsel. 
 
Om du blev väldigt sjuk, och du besöker ett sjukhus och en niqabbärande kvinna är den enda läkaren som finns? Kommer du ta emot vården hon har att erbjuda eller inte? Risken finns att du dör om du inte får hjälp i tid. Vad gör du? Absolut värt att tänka på! 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: M

Hej! Vad bra du skriver! Jag skulle självklart ta emot hjälp av den Niqab bärande kvinnan för som du skrev: hon är lika kompetent som vilken annan vårdpersonal som helst. När jag söker vård eller liknande bryr jag mig verkligen inte om vilken religion personen jag går till har, eller vilken etnicitet denne har. Jag struntar fullständigt i om hon bär hijab eller niqab, mig kvittar det. MEN, inom vården finns det vissa "regler" gällande kläder som finns av en anledning, tex att inte bära smycken, ha långärmade tröjor, ha utsläppt hår osv. Att täcka huvud, ansikte, axlar, ben och liknande gör ju då ingenting men att täcka ärmarna ända ner till händerna är inte hygieniskt i sjukhusmiljö. Men utöver det så skulle jag inte bry mig iaf :) Kul att läsa din blogg!

Svar: Hej!
Ny läsare? Varmt välkommen och hoppas att du fortsätter att läsa. Intressant reflektion, tack!
Jag håller självklart med dig i att hygiensreglerna måste följas. Jag kan säga dig att jag vet flera kvinnor som jobbar inom vården med slöja, och inte så många med ansiktsslöja. Men det finns dem som frågat sina chefer efter långärmade tröjor osv i samma material som dem övriga kläderna dem bär. Det har cheferna beställt och efterfrågat åt den personal som vill. Självklart måste händerna spritas hela tiden. Jag vet inte exakt hur dem löser det med hellånga armar, men jag antar att precis som i alla andra situationer att vårdarna ser sitt ansvar i sin yrkesroll och cheferna försöker mötas så mycket som möjligt. En ömsesidig dialog och ansvar kanske man kan säga? För möjligheterna finns, och jag vet att det funkar i praktiken ;-)
Niqabisten

2013-06-05 @ 11:19:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback