"Nä det var inte till dig!"

 
 
 
För några dagar sedaen, kanske en vecka var jag gående på en trottoar i centrala Stockholm.Det var fint väder och jag hade bråttom till ett möte. Längs gågatan passerar jag en uteservering. Vid det bordet satt det ett gäng gubbar och var allmänt roade, inte var det av mig utan snarare av det innehåll som fanns i glasen... Därför sa mina fördomar att jag skulle vara försiktig och vara på min vakt. Mina fördomar fick sig en knäpp på näsan. Dem sa inget negativt vad jag hörde iallafall. P
 
å samma gågata ca 25 meter bort möter jag ett medelålders par. Ett sådant par som man inte tror ska säga något elakt, rasisitiskt nedvärderande etc.
 
Jag vet inte riktigt varför jag tyckte så, man brukar få intryck av hur en människa är, och ja man drar slutsatser beroende på om människan är med någon, ändrar ansiktsutryck då man kommer fram osv. Och jag erkänner, många gånger är dessa slutsatser ofta förhastade. Inte heller bra. 
 
Möter detta  medelålders par och kvinnan säger  "j***a invandrare!" Varpå jag stannar upp och säger "ursäkta vad sa du?" Jag ser hur chockad, pch hur överraskad hon blir att jag stannade upp och bemötte hennes kommentar.  "Nää det va inte till dig, det va till Kent (mannen) " WHATT?! Kallar man mannen i sitt liv för det? Saken var den att han såg ut att vara lika svensk som henne. Jag tog det som en undanflykt, och jag blev så full i skratt. just för att det var oväntat. Människors reaktioner när dem blir konfronterade är roliga. Jag valde ändå att bemöta det, för att markera att jag inte var dum och att jag förstod precis vad hon menade. 

"Han ser inte ut som en invandrare, så det kan inte ha vart till honom du sagt det och det är inte jag heller jag är född här" . 

Vad gjorde hon sedan? Jo tog karlsgubben i armen och skyndande sig iväg och fortsatte muttra.Jag var inte arg tack och lov, skadad blev jag inte heller. Men uppriktigt förvånad över människors klumpighet och brist på omdöme. Tänk om jag skulle gå runt och skrika nedvärderande kommentarer til människor jag möter ute i samhället? Gissa om folk skulle bli upprörda, jag är övertygad om att jag skulle bli anmäld för trakkasserier och liknande. Jag skulle aldrig förnedra någon, jag skulle försvara mig ja. Och det har jag min fulla rätt till.Väljer någon att vara fysiskt våldsam mot mig, då slår jag tillbaka. Jag ska inte behöva vara ute och acceptera att bli slagen, ingen människa bör acceptera det. Ironiskt nog, och väldigt motsägelsefullt förväntas jag skylla mig själv just för att jag valt att täcka mig på detta sätt.
 
Till dem som tycker detta har jag ett svar, min slöja skadar ingen, jag förstår inte och ser ingen logik i hur dessa samband skulle hänga ihop. Hmm? 
 
 

Kommentarer
Postat av: syster

salam syster,,jo man slutar aldrig bli forvanad pa folk och hur de beter sig mot oss med niqab, jag blev utskalld av en aldre man pa spanska. han sa inte bara fula saker om mig utan om min mamma, trots att jag ensam var ute,, han blev ganska sa chockad nar jag skallde ut han pa spanska, hans egna sprak,och pa hans egna dialekt ,chilenska han sa chockad. kan du spanska? japp sa jag, jag ar italienare..han skamdes och sa forlat sen stack han snabbt ivag fran en massa folk som var lika forvanade som han..

Svar: Wa aleikom wa salaam wa rahmatullah wa barakatoh Syster!
Du får mer än gärna skriva denna händelse som ett mail så kan jag publicera detta, om du vill? Jag har länge efterlyst era erfarenheter, just för att det är när vi ser att andra går igenom samma situation som vi känner oss mindre ensamma. Tänk på saken, och självklart kan du välja på att vara anonym, du har mitt ord på det!

Bra och häftigt att du kunde svara honom på det språk han själv pratade! :)
Niqabisten

2013-05-10 @ 10:57:25
Postat av: Soraya

Salamalikoum dyrbara syster! Jag älskar din blogg och önska tt du kunde blogga lite mer om dagarna. Jag själv är hel marockan och är född här i sverige och är en ung mamma på 20 år. Vore väldigt trevligt om man kunde få träffa dig imchaallah. Jag förstår exakt hur du känner, jag själv har börjat hata att gå ut för jag har nog aldrig gått ut utan att någon ska komentera hur´jag ser ut elr förolämpa mig. Är sååååå fruktansvärt tröt på dethär! Men som tur så är jag aldrig tyst om någon vill säga något. Stay stong syster. Vi kmr inchaallah få en stoooor belöning för det här, aldrig ska man låta sig själv bli ner trampad.
Ya rabi sehel lina lify lkhir!

Svar: Wa aleikom wa salaam wa rahmatullah wa barakaatoh!
Må Allah belöna dig dyrbara syster, och må min blogg endast bidra med gott och må allah inte låta brister skrivas ner här, varken mina eller ur ett islamiskt perspektiv, amin!

Må Allah bevara dig och din familj. Faktum är att jag känner igen ditt namn, jag kan ha fel subhanallah.
Må allah underlätta för dig och beskydda dig från allt ont. Det är jättebra, säg ifrån syster! tystnad kan tolkas som att man faktiskt håller med och sådana uttalanden ska inte accepteras. Du är här på samma villkor som alla andra medborgare i Sverige. Så sjukt att människor tänker på detta sätt. Men tillsammans kan vi göra skillnad!
Amin!

Och om du är den jag tror att du är, ber jag Allah låta våra vägar korsas:) Amin!
Niqabisten

2013-05-10 @ 23:51:58
Postat av: Anonym

some people asså.. Smh

Svar: Indeed
Niqabisten

2013-05-11 @ 11:26:34
Postat av: Hannah

loool vad skadade människor =O

Svar: fint uttryckt:)
Niqabisten

2013-05-13 @ 08:45:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback